Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
MUŞ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI EŞREF SÜNE
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI MUHAMMED ŞEN
    ŞUBE MÜDÜRLERİ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • MALAZGİRT
    • BULANIK
    • VARTO
    • KORKUT
    • HASKÖY
    BİRİMLERİMİZ
    • HUKUK BİRİMİ
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMALARI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    ÇALIŞMA İLKELERİMİZ
  • E-HİZMETLER
    TARIM TAKVİMİ
    KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
    • KALİTE EL KİTABI
    • SÜREÇLER
    • FORMLAR
    • TABLOLAR
    • STRATEJİK PLAN
    TARIMSAL DESTEKLEMELER
    KÜPE SORGULAMA
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    BROŞÜRLER
    YATIRIMCI REHBERİ
    MUŞ TARIM BÜLTENİ
    2025 YILI İL FAALİYET RAPORLARI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksMuş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Çilek Hasadı Yapıldı

29.05.2015 / Gösterim Sayısı : 81 / Arşiv

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında başlatılan ve kadın çiftçilerin desteklenmesiyle devam eden çilek yetiştiriciliği, tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz iki yılda 22 kadın çiftçi tarafından toplam 16 dekarlık alanda başlatılan çilek yetiştiriciliğine, bu yıl 20 kadın çiftçi daha eklendi. 
   Bakir topraklara sahip Muş Ovası'nda başlatılan çilek yetiştiriciliği kapsamında Sungu Beldesi'nde ilk hasat alındı. İlk hasat nedeniyle Sungu Beldesi'ne gelen Vali Vedat Büyükersoy, eşi Kadriye Büyükersoy, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, Sungu Belediye Başkanı Bedrettin Çetin, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür ve beraberindekiler, çilek üreticileriyle birlikte ilk ürünleri topladılar. Toplanan çileklerin tadına bakan heyet, üreticileri tebrik ettiler. 
   Burada bir konuşma yapan Vali Vedat Büyükersoy, organik çileğin hem çok iri hem de çok lezzetli olduğunu belirtti. Çilek üreticilerinden aldığı bilgiye göre haftada 500 kilo çilek alınabileceğini ifade eden Büyükersoy, bu miktarın ortalama 2 bin 500 liraya karşılık geldiğini ve böyle bir parayı kimsenin kimseye vermeyeceğini vurguladı.
Büyükersoy konuşmasında: "Bugün burada üretilen çileklerin tadına baktık. Çileklerin, tadı, rengi, aroması, görüntüsü çok güzel. Hem de çileklerimiz iri olmasına rağmen çok lezzetli. Çileklerimizin iri olması, gübreli olduğundan ya da kimyasal kullanıldığından, hormonlu olduğundan falan değil; tamamen organik. Zaten organik tarım açısından Türkiye'nin bir numaralı yeri Muş. Burada da dikim yapıyoruz. Bunlar hem başarılı oldukça komşularına da örnek olacak, her geçen yıl sayısı artacak. Biraz önceki bahçede sorduk, 'haftada 500 kilo topluyorum' dedi. Bin metrekarelik yerden haftada 500 kilo çilek alıyor. 5 liradan sattığını düşünürsek 2 bin 500 lira. Haftada 2 bin 500 lirayı kimse kimseye vermez. Çok güzel bir rakam. Allah bereket versin diyoruz. Güzel örnekler çoğalsın istiyoruz. İnşallah çoğalacak. Biz de çoğalması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne destek veriyoruz, onlarda bu örnekleri çoğaltıyorlar. Biz vatandaşımızın fakir kalmasını istemiyoruz. Vatandaşımız zengin olsun istiyoruz. Bazıları iş istiyor, aslında iş isterken maaş istiyor. İş isteyene iş çok. Bu şekilde çilek bahçesi yaparsa bir memurun kazancını bir haftada kazanabilir" ifadelerini kullandı. 
     Büyükersoy'un ardından bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ise: "Kadınlarda tarımsal yayıma yönelik eğitim çalışmaları kapsamında bakanlığımızın 2013 yılında başlatmış olduğu bir proje içerisinde 11 kadın çiftçimize 2013 yılında 8 dekarlık çilek bahçesi projesi uyguladık. 2014'de de yine 11 kadın çiftçimize 8 dekar olmak üzere 2 yılda 16 dekarlık 22 kadın çiftçimize çilek bahçesi uygulamasını başlatmıştık. 2015 yılında da Sayın Valimizin desteğiyle ilimizin muhtelif yerlerinde 500 metrekarelik 20 kadın çiftçimize yine çilek bahçesi projemizi uyguladık. Bunun dışında Özel İdare ödeneği ile de birer dekarlık yine şehrimizin muhtelif yerlerinde 10 bayan çiftçimize olmak üzere ilimizde toplam 52 kadın çiftçimize çilek bahçesi projesi uygulamış bulunmaktayız. Muş'ta çileği marka haline getirmek istiyoruz. Çünkü her ilin bir ürünle öne çıkması gerekiyor. Muş'ta bunun üzerine yoğunlaşmamızın sebebi; bu ilimiz, zirai ilaçlar konusunda çok fazla kirlenmemiş bir toprak yapısına sahip olduğu için burada üretilen çileklerimiz, organik diyebileceğimiz şekilde çünkü gübre kullanmıyoruz, zirai ilaç kullanmıyoruz sadece dikim zamanı organik olarak kullandığımız bir gübremiz var. O sebeple aroması ve florası çok iyi olan bir ürünümüz" dedi. 
   5 yıllık süre zarfı sonunda üreticilerin toplam 3 milyon 200 bin lira gibi bir meblayı ilimize kazandıracaklarını sözlerine ekleyen Çolakoğlu: "Çilek, geçen 2014 yılında çiftçilerimizden takiplerimiz neticesinde aldığımız bilgi; kilosunu en az 4 liradan sattılar. Dekardan 3,5 ton civarında çilek alındığını düşünecek olursak, 5 yıllık ekonomik olarak bir ömrü vardır, 5 yıl zarfında çiftçilerimizin kazanacağı toplam miktar, ilimize kazandıracakları katma değer 3 milyon 220 bin civarında bir paradır. Yani küçük alanlarda, az bir emekle bu kadar büyük paraları ilimize katma değer olarak kazandırma imkânımız var. Bu sebeple kısmet olursa önümüzdeki yıllarda da çilek projemizin devamını İnşallah getireceğiz" dedi. Sungu Beldesi'nde daha önceki yıllarda 4 adet çilek bahçesi kurulduğunu sözlerine ekleyen Çolakoğlu: "Bu yılda 7 bahçe kuruyoruz. Toplam 11 tane çilek bahçemiz olacak Sungu'da. Bugün ilimizdeki çilekle ilgili ilk hasadı gerçekleştirdik. Bugünden sonra İnşallah çileğimizi sofralarda görebileceğiz" şeklinde konuştu.
   Tarımsal destekleme sayesinde önemli bir gelir kaynağı elde edebileceklerini ifade eden çilek bahçesi sahiplerinden Ayhan Göçmen: "Tarım İl Müdürlüğü'nden arkadaşlar geçen yıl bize hibe desteğinde bulundular. Biz ilk ürünü bugün aldık. Herkese teşekkür ediyorum. Bizim bu seneki hedefimiz 2 tonun üzerinde çilek almak. Buda nerden bakarsanız 10 bin TL'nin üzerinde. Her sene daha fazla ürün veriyor" ifadelerini kullanırken, bu yıl ekime başlayan çilek bahçesi sahibi Hatice Yükselen ise: "Kendi ekmeğimizi kazanmak için, çiftçilik faaliyetlerimizi sürdürmek için uğraşıyoruz. Burada fasulye, lahana gibi ürünler ekiyoruz. Şimdi de çilek yetiştirmeye başladık. Allah'ın izniyle 3-4 ay sonra ürünü toplamaya başlayacağız" şeklinde konuştu.

Son Haberler
...
Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Yoğunla ...
...
Tarımsal Üretim Planlaması Çalışmaları Kapsamı ...
...
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı 2026 Yılı Kap ...
...
Take Projesi Kapsamında Üreticilerimize %75 Hi ...
...
Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konsey ...
...
Su Ürünleri Av Yasağı

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Erzurum Yolu 5. Km Karaköprü Mevki 8/1 Merkez / MUŞ

  • Telefon : 0( 436) 212 37 90 - 216 34 29

  • Faks : 0 436 212 20 55

  • E-Posta : mus@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI