OCAK AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: İklim şartlarından dolayı ,İlimizin karla örtülü gün sayısının yüksek ve donların süreklilik göstermesi nedeniyle ocak ayı içerisinde sebzecilik konusunda tarla şartlarında yapılacak herhangi bir iş bulunmamaktadır. Ancak sebzecilik yapılacak sahaların seçimi ve tohumluk temini gibi konularda gerekli hazırlıklar yapılır.
MEYVECİLİK: Sert soğukların sebep olacağı don olaylarına karşı gerekli önlemler alınır. Yoğun kar yağışlarında kar ağırlığının sebep olacağı zararları önlemek için dallarda biriken karlar alınır.
TARLA BİTKİLERİ: Toprağın karla kaplı olması nedeniyle tarla şartlarında yapılacak işlem yoktur.
EV EKONOMİSİ: Kış aylarında tarlada yapılacak işlerin azlığı dikkate alınarak bu ayda hanımlar zamanlarını çocuklara kazak, süveter, çorap gibi giyecekleri örerek değerlendirebilirler. Artık kumaşlardan minder, seccade, divan örtüsü gibi ihtiyaçları karşılayacak malzemeler üretilir.
MEKANİZASYON: İş mevsiminde arızalanan, kırılan alet ve makinelerin bakım ve onarımları yapılır.
ÇAYIR-MERA VE YEM BİTKİLERİ: Yılın ilk aylarında tarlalar tamamen karla kaplı olduğundan herhangi bir faaliyet yapılmamaktadır. Diğer aylara hazırlık yapılır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Barınaklarda soğuk hava cereyanın olmamasına çalışılır. Günlük temizlikler itinayla yapılır. Damızlık hayvanlarda Brosellosis (Yavru Atma) kontrolleri yapılır. Rasyonlar havanın soğukluğu dikkate alınarak hazırlanır. Donmuş yemlerin ve çürümüş silajların hayvanlara verilmemesine dikkat edilir. Doğum bölmesi hazırlanır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Doğumu yaklaşanlar itinayla beslenir. Rasyonlardaki kesif yem miktarı ihtiyaca göre artırılır. Ağılların havadar olması sağlanır.İç ve dış parazit kontrolü yapılır. Mineral madde, vitamin eksikliğinden yavru atmaları asgariye indirmek için Vitamin E, Bakır Sülfat, sodyum selanit takviye edilir.
TAVUKÇULUK: Parazit kontrolü yapılır. Kümesin sıcaklığı ve ışıklandırma süresi daima kontrol edilir. Ana ve kuluçka makineleri temizlenir, dezenfekte edilir.
ARICILIK: Arıların kışlatıldığı odanın rutubeti ve sıcaklığı kontrol edilip, düşük seviyede olmasına çalışılır.
SU ÜRÜNLERİ: 1 Eylül – 31 Mart tarihleri arasında alabalıkların üreme dönemi olduğundan ilimizdeki alabalık üreme su kaynaklarında avlanma yasağı uygulanmaktadır.
ŞUBAT AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Sebzeye tahsis edilecek sahaların seçimi ve tohumluk temini gibi konularda çalışmalara devam edilir. Ayrıca kaliteli yanmış ahır gübresi temin edilir.
MEYVECİLİK: Bu ayda da meydana gelebilecek kar yağışlarına karşı dalları silkeleyerek kırılmaları önlenmelidir. Ayrıca iyi yanmış ahır gübresi aranmasına başlanmalıdır.
TARLA BİTKİLERİ: Ocak ayında yapılan işlere devam edilir.
EV EKONOMİSİ: Bir önceki ayda yapılan işlere devam edilir. Soğuklar nedeniyle ev temizliği ve havalandırma ihmal edilirse insan sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Bunun için evler sık sık havalandırılmalı ve temiz tutulmalıdır. Havalandırma süresi uzun tutulmamalıdır.
MEKANİZASYON: Alet ve makinelerin bakım ve onarımlarına devam edilir.
ÇAYIR-MERA VE YEM BİTKİLERİ: Tohumluk temini ve ekimi yapılacak sahaların seçimi konusunda otlatma planlaması yapılır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Doğan buzağıların sıcak tutulmasına dikkat edilir Yeni doğan buzağılara ağız sütü (Kolastrum) mutlaka içirilmelidir. Gebe ve doğurmuş ineklere verilen kesif yem miktarı artırılır. Sığırlar güneşli havalarda padoksta (Bölme) gezdirilir. Ayrıca doğan buzağıların göbek kordonu dezenfekte edilmiş makasla kesilmeli ve kesilen bölgeye dezenfektanlar uygulanmalıdır. Doğum sırasında sığırları hipokalsemi hastalığına karşı kalsiyum (Ca) takviyesi yapılmalıdır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Doğan kuzuların altlıklarının devamlı kuru olması sağlanır. Barınaklar havalandırılır ve sıcak tutulur. Süt verimini artırmak için kesif yem verilir. Hayvanların tümüne günlük temiz ve taze su temin edilir.
TAVUKÇULUK: Parazit kontrolü yapılır. Kümesin sıcaklığı ve ışıklandırma süresi daima kontrol edilir. Hijyenik koşullara dikkat edilir.
ARICILIK: Kovanlar kışlatmadadır. Bulundukları yerlere zararlıların ve suların girmesine karşı korumak amacıyla Sodyum selenit, Vitamin E ve vitamin B verilmelidir.
SU ÜRÜNLERİ: 1 Ekim – 31 Mart tarihleri arasında alabalıkların üreme dönemi olduğundan ilimizdeki alabalık üreme su kaynaklarında avlanma yasağı uygulanmaktadır.
MART AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Ahır gübresi teminine devam edilir. Sıcak yastık hazırlanacaksa taze at gübresi temin edilir..
MEYVECİLİK:. Bu ayda ayrıca fidan dikim yerleri tespit edilir. Sertifikalı fidan temini için çalışmalara başlanır.
TARLA BİTKİLERİ: Buğday, pancar, arpa gibi bitkiler için yer seçilir. Sulama kanalları temizlenir, gerekli onarımlar yapılır. Tohumlar ilaçlanarak hazırlanır.
EV EKONOMİSİ: Kış aylarında hastalıklara yakalanmak daha kolaydır. Çocukların üşütülmemesine dikkat edilir. Dengeli beslenmenin yanı sıra bol bol meyve ve sebze yedirilmelidir.
MEKANİZASYON: İş sezonun yaklaştığı bu ayda bakım ve onarımlara devam edilerek hazırlıklar yapılır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Yazlık ekilişler için yer hazırlığına başlanır.Tohumluk teminine devam edilir.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Buzağılama devam eder. Buzağılara gevrek, kuru ot ve taze temiz su verilir.Süt sığırlarına silaj yemi verilmeye devam edilir. Kızgınlık gösteren 16-18 aylık düveler aştırılır (Boğaya verilir) veya suni tohumlama yaptırılır. Sığır vebası aşısı yapılır. Sevk edilecek hayvanlara şap (Tabak) aşısı yapılır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Kuzulara ot yeme alışkanlığı kazandırılır. Koyunlarda sağım devam eder. Kuzular analarından ayrılır.Bir aylık kuzulara günlük 100 gr kuru ot 150 gr kesif yem, 2 aylık kuzulara 200 gr kuru ot, 200-900 gr kesif yem hesap edilerek verilir.Yeni doğmuş kuzulara koruyucu amaçla 1 mg Metalanit kullanılmalıdır.
TAVUKÇULUK: Ana makinesi, kuluçka makinesi civciv yemlik ve sulukları tekrar gözden geçirilerek dezenfekte edilir. Newcastle (Yalancı Veba) aşılmaları yapılır. Damızlık yumurtalar tasnif edilir. Pollarmia (Beyaz İshal) hastalığına karşı ilaçlanır.
ARICILIK: Arıcılıkta kullanılacak olan alet ve malzemeler kullanıma hazırlanır.
SU ÜRÜNLERİ: 1 Ekim – 31 Mart tarihleri arasında alabalıkların üreme dönemi olduğundan ilimizdeki alabalık üreme su kaynaklarında avlanma yasağı uygulanmaktadır.
HAYVAN SAĞLIĞI: Sığırlarda veba aşısı yapıldıktan 15 gün sonra şap aşılamaları yapılır. Koyunlarda şap, enterotoksemi (Mera) aşılamaları yapılır. İç ve dış parazitlerde mücadeleye başlanır.
NİSAN AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Tarlalara dikimi yapılacak olan sebze tohumları için seralar içerisinde sıcak hava yastıkları hazırlanır. Domates, biber, patlıcan gibi yazlık sebzelerin tohumlarının ekilmesine başlanır. Sıcak yastık hazırlanırken Nisan ayının başında doğu batı yönünde 60-80 cm derinliğinde 120 cm genişliğinde ve 6-15 m boyunda çukur açılır.Arka duvar topraktan30-33 cm ön duvar 15-20 cm yükseklikte olmalıdır. Çukurun içine bir miktar çakıl taşı döşenmelidir. Üzerine bir miktar kum konulur. Her 15 cm de bir sıkıştırılıp sulanmak suretiyle taze at gübresi doldurulur. Her 15 cm de bir az miktarda sönmemiş kireçte konur.50-60 cm doldurulduktan 4-5 gün sonra sıcaklığı düşünce 10-15 cm harç konur.Harcın 1/3 elenmiş ve iyi yanmış ahır gübresi, 1/3 dere kumu 1/3 elenmiş bahçe toprağı olmalı ayrıca kavun, karpuz, kabak gibi tohumdan üretilen sebzeler için tarla hazırlığı yapılır.
MEYVECİLİK: Nisan ayının ortalarında meyve ağaçlarında budama yapılmaya başlanır. Dört yaşında olanlarda şiddetsiz, verim çağında olanlarda orta ve hafif şiddetli, yaşlı ağaçlarda ise şiddetli budama yapılır Meyve fidanlarının dikimi yapılır. Dikim çukuru açılırken 60-80 cm derinliğinde ve genişliğinde çukur açılır. Alt tarafına üst toprak ve bir miktar yanmış ahır gübresi konur.Fidanın aşı toprağın 5 cm üzerinde olacak şekilde çukura yerleştirilir. Çevresine alt taban toprağı serilir, sıkıştırılır ve can suyu verilir. Kara leke hastalığına karşı göz taşı ve bakırlı ilaçlarla mücadele yapılır. Ateş yanıklığı varsa bakırlı ilaçlarla koruyucu mücadele yapılır.
TARLA BİTKİLERİ: Arpa, buğday gibi hububatın yazlık ekimleri tamamlanır. Kışlık hububatta nitratlı gübreleme yapılır. Yabancı ot mücadelesine
hububatın kardeşlenme ile sapa kalkma dönemi arasında ve yabancı otların 3-4 yapraklı oldukları dönemde başlanır.
EV EKONOMİSİ: Bu ayda havalar değişkendir. Sağlık açısından giyime dikkat edilmelidir. Bahar temizliğine başlanarak evlerin badana ve boyaları yenilenmelidir.
MEKANİZASYON: Bu ayda ilk sürümler yapılarak tohum yatağı hazırlıklarına başlanır. Ayrıca traktör burgusu ile fidan dikimi yapılır. Ot mücadelesinde kullanılan makinelerin temizliği özenle yapılır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Toprak hazırlıkları tamamlanır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Sığırlar padoksta beslenir. Uzayan tırnaklar kesilir. Dişi buzağılara Brucellasis (Yavru Atma) 5-19 aşısı yapılır. Tımar ve bakımlarına devam edilir. Memelerde mastitis (Meme İltihabı) kontrolleri yapılır. Şap ve Tabak aşıları yapılır. İç ve Dış parazitlere karşı mücadele yapılır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Erkek ve dişi kuzular birbirinden ayrılır. Koyunlarda sağım, kuzularda da ilave besleme devam eder. Enterotoksemi (Mera aşısı) ve şap (Tabak) aşıları yapılır. İç ve dış parazitlere karşı mücadele yapılır.
TAVUKÇULUK: Kuluçkaya başlanır.
ARICILIK: Ayın sonuna doğru kovanlar dışarı çıkarılır. İlk bakımları yapılır. Varroa mücadelesi ve zayıf kovanların kuvvetlendirilmesine çalışılır. Esi tip kovan varsa fenni kovanlara aktarma yapılır.
SU ÜRÜNLERİ: Alabalık avlanma yasağı kalktığından avlanma yapılabilir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Kültür ırkı sığırlarda Theileris (Sarılık) aşısı yapılır. Antraks (Şarbon) aşılamasına geçilir. Koyunlarda E Hepatit Necraz (Ciğer hastalığı) ve çiçek aşıları yapılır. İç ve dış parazit mücadelesine devam edilir.
MAYIS AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Toprak işlemesi yapıldıktan sonra fide ve tohum yatağı hazırlanır, fideler dikilir. Fideler pişkinleşmiş ve kendine özgü rengi almış olmalıdır. Domateslerde 1 m. Aralıklarla karık açılır. Karık genişliği 75 cm. sıra üzeri 40-50 cm. olmalıdır. Biberde 50x20-25 cm, patlıcanda 80x40-45 cm. fasulyede 40x10 cm, karpuz, kavun ve hıyarda 120x50-60 cm. olmalıdır. Fideler dikilince hemen sulanmalı dikim akşam saatlerinde yapılmalıdır. Ayrıca dana burnuna karşı zehirli kepek kullanılarak mücadele yapılır. Kırmızı örümceğe ve yaprak bitlerine karşı ilaçlı mücadele yapılır. Lahana sineğine karşı mücadeleye başlanır.
MEYVECİLİK: Yağışlar yetersizse sulama yapılır. Azotlu gübreyle gübreleme yapılır. Bu ayın ortasına doğru elma ağ kurdu ve yaprak bitlerine karşı organik fosfatlı ilaçlarla mücadele başlatılır.Mayıs sonu itibariyle meyve seyreltmesi yapılır
TARLA BİTKİLERİ: Buğdayda yağışın yetersizliği halinde sulama yapılır. Pancarda toprak işlemesine müteakip olarak kim yapılır. Ayçiçeği ekimi gerçekleştirilir. Nohut ve mercimek gibi bitkilerin ekimi de bu ayda yapılır. Hububatta yabancı ot mücadelesine devam edilir.
EV EKONOMİSİ: Havaların ısınmasıyla kışlık giyecekler yıkanıp kaldırılır. Çalışmaların çoğalması nedeniyle yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilir.
MEKANİZASYON: Tohum yatağı hazırlanarak traktör ve kültivatör yardımıyla Arpa, şeker pancarı, ayçiçeği ve yazlık buğday ekimleri tamamlanır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Bir önceki ayda henüz tava gelmemiş olan ekim alanlarında ekim yapılır. Ekimi yapılmış alanlarda filizlenme olmuşsa azotlu gübre verilir. Meralarda ay sonuna doğru kontrollü otlatmaya geçirilir. Çayır alanlarında su kontrolü ve gübreleme yapılır. Ve gübrelenen mera alanları ise haziran ayı sonlarına kadar otlatmaya kapatılır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Merada otlatmaya mayıs ayının ortalarında başlanır. Çayırda otlatma pek tavsiye edilmez. Kızgınlığı gelen inekler boğaya verilir veya suni tohumlama yaptırılır. Bu ayda kasaplık hayvanlar ayrılır. Hayvanlar meraya çıktıklarında ahırda havalandırma ve temizlik işleri yapılır. Sarılık aşısı ve diğer aşıların yapılmasına devam edilir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Merada otlatmaya mayıs ayının ortalarında başlanır. Kuzular koyunlardan ayrılır. Ağıllarda temizlik işleri yapılır. Kuzularla birlikte koç ayrımı da yapılır. Kuzularda bu ayda meralara alıştırılır. Sarılık ve diğer aşıların yapılmasına devam edilir.
TAVUKÇULUK: Kuluçkaya çalışmaları devam eder. Kuluçka ve ana makinelerin temizliğine, temizlik şartlarına dikkat edilir. Eğer gelişmiş civcivler varsa yemlemesine geçilir. Kuluçkadan çıkan civcivlere maret aşısı ilk gün yapılır.
ARICILIK:.Bu ayda dışarıya çıkarılan kovanlarda bakımlara devam edilir. Teşvik şurup lamasına geçilir. Ayın sonuna doğru oğul varsa alınır. Ana arı memeleri kontrol edilir. İstenmeyenler kesilir.
SU ÜRÜNLERİ: Mayıs ayının 15. gününden itibaren alabalık dışındaki su ürünlerini 15 Ağustos'a kadar sürecek avlanma yasağı getirilir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Sığırlarda B.Ikter (Sarılık) ve yanıkara aşılamaları yapılır. Koyunlarda Antraks (Şarbon)ve B.Ikter (Sarılık) aşılamaları yapılır. Kanatlılarda yeni çıkan civcivlere Newcastle burun göz aşısı yapılır.
HAZİRAN AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Boğaz doldurma, çapalama ve sulama işleri yapılır. Özellikle biberlerde boğaz doldurularak suyun kök boğazına teması engellenmelidir. Fungalı hastalıklara karşı ilaçlı mücadele yapılır.
MEYVECİLİK: Yağışlar yetersizse sulama yapılır. Azotlu gübreyle gübreleme yapılır. Bu ayın ortasına doğru elma ağ kurdu ve yaprak bitlerine karşı mücadele başlatılır.
TARLA BİTKİLERİ: Pancarda toprak işlemesine müteakip olarak ekim yapılır. Ayçiçeği ekimi gerçekleştirilir. Nohut ve mercimek gibi bitkilerin ekimi de bu ayda yapılır.
EV EKONOMİSİ: Havaların ısınmasıyla kışlık giyecekler yıkanıp kaldırılır. Çalışmaların çoğalması nedeniyle yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilir.
MEKANİZASYON: Tohum yatağı hazırlanarak traktör ve kültivatör yardımıyla Arpa, şeker pancarı, ayçiçeği ve yazlık buğday ekimleri tamamlanır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Bir önceki ayda henüz tava gelmemiş olan ekim alanlarında ekim yapılır. Ekimi yapılmış alanlarda filizlenme olmuşsa azotlu gübre verilir. Çayır alanlarında su kontrolü ve gübreleme yapılır. Meralarda ay sonuna doğru kontrollü otlatmaya geçirilir.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Merada otlatmaya devam edilir. Çayırda otlatma pek tavsiye edilmez
Kızgınlığı gelen inekler boğaya verilir. Bu ayda kasaplık hayvanlar ayrılır. Hayvanlar meraya çıktıklarında ahırda havalandırma ve temizlik işleri yapılır. Sarılık aşısı ve diğer aşıların yapılmasına devam edilir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Merada otlatmaya devam edilir. Kuzular koyunlardan ayrılır. Ağıllarda temizlik işleri yapılır. Kuzularla birlikte koç ayrımı da yapılır. Kuzularda bu ayda meralara alıştırılır. Sarılık ve diğer aşıların yapılmasına devam edilir.
TAVUKÇULUK: Kuluçkaya çalışmaları devam eder. Kuluçka ve ana makinelerin temizliğine, temizlik şartlarına dikkat edilir. Eğer gelişmiş civcivler varsa yemlemesine geçilir. Kuluçkadan çıkan civcivlere maret aşısı ilk gün yapılır.
ARICILIK:.Bu ayda dışarıya çıkarılan kovanlarda bakımlara devam edilir. Teşvik şurup lamasına geçilir. Ayın sonuna doğru oğul varsa alınır. Ana arı memeleri kontrol edilir. İstenmeyenler kesilir.
SU ÜRÜNLERİ: Mayıs ayının 15. gününden itibaren alabalık dışındaki su ürünlerini 15 Ağustos'a kadar sürecek avlanma yasağı getirilir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Sığırlarda B.Ikter (Sarılık) ve yanıkara aşılamaları yapılır. Koyunlarda Antraks (Şarbon)ve B.Ikter (Sarılık) aşılamaları yapılır. Kanatlılarda yeni çıkan civcivlere Newcastle burun göz aşısı yapılır
TEMMUZ AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Sebzeler sık sık sulanır,çapalama ay boyunca devam eder,gübreler şerbet halinde verilir.Sebzelerde seyreltme ve dip doldurma işleri yapılır.Sebze hastalık ve zararlılarının yerinde tespit ve mücadeleleri yapılır.
MEYVECİLİK: Meyve bahçelerinde ot alma ve sulama işlemlerine devam edilir. Elma iç kurdu, kırmızı örümcek, yaprak galerileri ve diğer zararlılara karşı ilaçla mücadele sürdürülür ,durgun göz aşılarına temmuz ayının ikinci yarısından itibaren başlanır.
TARLA BİTKİLERİ: Ayçiçeğinin çapalama, sulama, seyreltme işlemleri yapılır. Şekerpancarında tarla faresi ve kör fare ile mücadele yapılır. Sürvey sonuçlarının değerlendirmesi ve gerekli yerlerde ilaçlamanın yapılması sağlanır.
EV EKONOMİSİ: Hayvanlar meralara çıktıkları için bu dönemde süt bol olur beyaz peynir yapılabilir. Hasadı yapılan diğer sebzeler arzuya göre çeşitli şekillerde işlenebilir.
MEKANİZASYON: Biçerdöverlerde dane kaybı kontrolü yapılır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Hayvanların otlama sahaları olarak tabii meralardan aşırı olmamak koşuluyla yararlanmaları sağlanır.Otların biçimi yapıldıktan sonra , suni tesislerin sulanması sağlanır,otlar kurutulur, balyalanır , toplanır ve muhafaza edilir.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Sağılan ineklerde meme hastalığına dikkat edilmelidir meme ve meme başları sağımdan önce ve sonra dezenfekte edilmelidir, sağım saatlerinin aynı saatlerde ve eşit aralıklarla yapılmasına özen gösterilmelidir.Ahır temizliği, dezenfeksiyonu ve havalandırması yapılmalıdır.Hayvanlar merada olduğu için kısıtlı yem uygulaması uygulanır.Gebe ineklere septisemi aşısı uygulanır ,gebe hayvanlara özel besleme uygulanır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Kuzular için özel besleme yapılır,ilkbaharda doğan kuzularda kırkım başlar.
TAVUKÇULUK:
Kümeslerde havalandırma temizlik ve dezenfeksiyon işleri yürütülür.Çeşitli tavuk hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir.
ARICILIK:.Kovanlarda bakım ve temizlik işlerine devam edilir.Arı malzemeleri işler durumda bulundurulur, oğul verme ay boyunca devam eder hazırlıklı olunmalıdır.
SU ÜRÜNLERİ: Mayıs ayının 15. gününden itibaren alabalık dışındaki su ürünlerini 15 Ağustos'a kadar sürecek avlanma yasağı getirilir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Şap, Burucella, Antraks (şarbon), Koyun-keçi çiçek aşısı ,kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder.Ruam (At vebası) taraması yapılır
AĞUSTOS AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Kışlık sebzelerin ekimi ve fidelerinin dikimi devam eder,sebzelerde sulama,çapa ve diğer bakım işleri yapılır, Domateste mildiyö mücadelesi, kavun ve karpuzda telli böcek domates ve biberlerde yeşil kurt mücadelesi yapılır, sulama işlemleri devam eder, hasada başlanır
MEYVECİLİK: Hastalık ve zararlılarla mücadele sürdürülür , sulama işleri yapılır.
TARLA BİTKİLERİ: Arpa,nohut,ve mercimek hasatlarına başlanır; hasadı yapılan arazilerde anız bozumu başlar. Hasat işlemleri yapılır, hasat sonu sürümler yapılır,şekerpancarında sulamaya devam edilir.
EV EKONOMİSİ: Elde edilen ürünler reçel,turşu,marmelat,konserve şeklinde işlenir.
MEKANİZASYON: Biçerdöverlerde dane kaybı kontrolü yapılır;hasat bittikten sonra pulluklarla sürüm yapılır, tarlanın tesviyesi yapılır,taban taşı oluşan yerlerde dip kazanla patlatma işlemi yapılır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Meralarda otlatma devam eder,biçilen otlar usulüne uygun depo edilir,mera ıslah çalışmaları devam eder,meralarda sulama yapılır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Mera hayvancılığına devam edilir, sağım dikkatli ve özenle yapılır, gebeliği ilerleyen hayvanların beslenmesine dikkat edilir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Koyunlarda kırkım devam eder ,merada otlatmaya devam edilir; koyunların tohumlanmasına devam edilir.
TAVUKÇULUK: Kümeslerin temizliği ve dezenfeksiyon işlemlerine devam edilir her türlü hayvan hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
ARICILIK:. Bal hasadı yapılır hasattan sonra güçlü kovanlardan zayıf kovanlara takviye yapılır,kovanların bakım ve seslemesine devam edilir
SU ÜRÜNLERİ: Mayıs ayının 15. gününden itibaren alabalık dışındaki su ürünlerini 15 Ağustos'a kadar sürecek avlanma yasağı getirilir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Şap, Burucella, Antraks (şarbon),Koyun-keçi çiçek aşısı ,kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder.Ruam taraması yapılır ,Piliçlerde pullorum taraması yapılır. Bir yaşına gelmiş erkek ve dişi hayvanlara tübercülin uygulanır.
EYLÜL AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Hastalık ve zararlılarla mücadele edilir; çeşitli sebzelerin hasadı devam eder,kışlık yetiştirilen sebzelerde ot alma, çapalama ve gerekiyorsa sulama yapılır,
MEYVECİLİK: Meyve bahçelerinde zirai işlemler sürdürülür, meyveli ağaçlarda ilaçlı mücadeleye hasada 21 gün kala son verilmelidir,Çeşitli meyve türlerinde hasada başlanır hasadı yapılan meyveler pazara sürülür.
TARLA BİTKİLERİ: Hububat ta erken ekim bu ayda başlar ,endüstri bitkilerinde sulama çapalama diğer bakım işleri devam eder, her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele devam eder .Ayçiçeği hasadı yapılır.
EV EKONOMİSİ: Ağustos ayında yapılan işlemlere bu ayda da devam edilir.
MEKANİZASYON: Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemeler yapılır.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Meralarda ıslah işlemlerine devam edilir
Münavebeli otlatma yapılır,biçilen otlar usulüne uygun kurutulur çeşitli yem bitkilerinden silaj yapılır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Gebe ineklere iyi bakım gösterilmeli doğuma iki ay kala kuruya çıkarılmalı doğumu yaklaşan sığırlara ,buzağı septisemi aşısı uygulanır doğum için hazırlıklı bulunulur,hayvanların yemleme bakım ve tımar işlemleri yapılır, her türlü hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele devam eder.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Meralar kurumaya başladığından bu ayda koyunlara ek yem verilir koyunlara çiçek ve septisemi aşıları uygulanır.
TAVUKÇULUK: Kümeslerin tamir ve bakımı yapılarak kışa hazırlanılır çeşitli tavuk hastalıklarına karşı koruyucu aşılar yapılır ve önleyici ilaçlar verilir.
ARICILIK:.Zayıf kovanlarla güçlü kovanlar birleştirilir, normal kovanlara takviye yapılır arının normal beslenmesine devam edilir (kış hazırlıklarına başlanır)
SU ÜRÜNLERİ: 1 Eylül -31 Mart arasında alabalık avcılığı yasaktır
HAYVAN SAĞLIĞI: Şap, Burucella, Antraks (şarbon), Koyun-keçi çiçek aşısı ,kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder.Ruam taraması yapılır
EKİM AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Sebzelerin son hasatları başlar. Hasatlardan sonra fide sökümü yapılır.
MEYVECİLİK: Hasadın tamamlandığı bahçelere çiftlik gübresi verilir, fidan çukurlarının yerleri işaretlenir ve çukurlar açılır
TARLA BİTKİLERİ: Şekerpancarı sökülür güzlük ekilişler başlar süne kışlak sürvey çalışmaları yapılır, hububat tohumluğu temizlenir ve ilaçlanır tarla faresi ve kör fare ile mücadele edilir her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır .sürümle birlikte toprakta geç erime yapan gübreler ile çiftlik gübresi verilir hububat ekimine başlanır.
EV EKONOMİSİ: Evlerde badana boya gibi kışa hazırlık işlemleri yapılır .Okul çocuklarının bakım ve beslenmesine dikkat edilir,kışlık yiyecekler hazırlanır, pasta börek gibi yiyecekler yapılır.
MEKANİZASYON: Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü devam eder ikileme ve üçlemeler yapılır
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Ekim ayının ilk haftaları çayır ve mera bitki örtüsü için kritik bir dönem olduğu ve kışa hazırlık olması adına çayır ve meralar otlatmaya kapatılır. Meralarda flora boşluğu olan veya sonradan açılan yerlere yeni mera tohumları ekilerek takviyesi yapılır , taban suyunun drene edilmesi ve bu yolla kök çürüklüğünün önlenmesi sağlanır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Ahırlarda bakım ve dezenfeksiyon işlemleri devam eder şap ve yanıkara aşıları yapılır , çevrede görülen salgın hastalıklara karşı önlemler alınır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Çiçek aşısı yapıldıktan sonra koç katımı gerçekleştirilir, parazitlerle mücadele edilir.
TAVUKÇULUK: Eylül ayında yapılan işlemlere aynen devam edilir.
ARICILIK:.Eylül ayında yapılan işlemlere aynen devam edilir. Varroa ilaçlaması yapılır, kovan ağızları daraltılır.Bal ambalajlanarak piyasaya sürülür.
HAYVAN SAĞLIĞI: Şap, Burucella, Antraks (şarbon), Koyun-keçi çiçek aşısı, kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder. Ruam taraması yapılır
KASIM AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: Lahana, patates, kuru soğan, turp, havuç sökümleri tamamlanır. pazara sevki yapılır.
MEYVECİLİK: Meyve bahçelerinde hastalık ve zararlıları bir yıl sonraya aktarabilecek bitki artıkları ortadan kaldırılır.
TARLA BİTKİLERİ: Pancar sökümünün tamamlanması, süne kışlık sürvey çalışmaları yapılır, tarla faresi ve kör fare ile mücadele yapılır.
EV EKONOMİSİ: Ekim ayındaki işlemlere devam edilir.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Meralara kesinlikle hayvan sokulmamalıdır Çiftlik gübresi ve diğer uygun gübrelerle meraların gübrelenmesi sağlanmalıdır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Ahırlarda temizlik dezenfeksiyon ve havalandırma badanalama devam eder hayvan hastalıklarına karşı koruyucu tedbirler alınır mücadele yapılır.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Çiçek aşısı yapıldıktan sonra koç katımı gerçekleştirilir, parazitlerle mücadele edilir.Barınaklar dezenfekte edilir.
TAVUKÇULUK: Kümeslerde badanalama ve dezenfeksiyon işleri yürütülür çeşitli tavuk hastalıklarına karşı mücadeleler devam eder çeşitli besleyici yemler verilir,
ARICILIK:.Hava şartlarının iyi gitmesi durumunda besleme şurubu verilir. Gezginci arıcılarda arılı kovanlarını ılıman bölgelere götürmektedir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Şap, Burucella, Antraks (şarbon),Koyun-keçi çiçek aşısı ,kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder.Ruam taraması yapılır
ARALIK AYI TARIM TAKVİMİ
SEBZECİLİK: İklim şartlarından dolayı aralık ayında ilimizde sebzecilik konusunda tarla şartlarında yapılacak işlem bulunmamaktadır.
MEYVECİLİK: İklim şartlarından dolayı aralık ayında ilimizde meyvecilik konusunda tarla şartlarında yapılacak işlem bulunmamaktadır
TARLA BİTKİLERİ: İklim şartlarından dolayı aralık ayında ilimizde tarla bitkileri konusunda tarla şartlarında yapılacak işlem bulunmamaktadır .Kışlık ekiliş alanlarının tespiti yapılır.
EV EKONOMİSİ: Beslenme, çocuk gelişimi , ev yönetimi gibi konularla ilgilenilir.
ÇAYIR-MER'A VE YEM BİTKİLERİ: Havalar soğuk ve karla kaplı olması nedeniyle meralara asla hayvan sokulmamalıdır.
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: Salgın hastalıklar görüldüğünde gerekli işlemler yapılır, hayvanların yaşama ve verim payları hesap edilerek içinde enerji ve mineral maddeleri içeren kaliteli yemlerle beslenmelidir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Gebe ve doğum yapan hayvanlara ilave kesif yem verilir ,günlük zorunlu bakımlar yapılır.
ARICILIK: Arılı kovanlar kış dinlenmesine terk edilir.
HAYVAN SAĞLIĞI: Şap, Burucella, Antraks (şarbon), Koyun-keçi çiçek aşısı, kuduz aşılaması yıl boyunca devam eder.Ruam taraması yapılır
MUŞ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ