Tarım ve Orman İl Müdürümüz Necattin Gönç, Kurban Bayramı öncesinde Muratgören köyünde faaliyet gösteren bir besi çiftliğini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Muş'un hayvancılık potansiyeline, gerçekleştirilen hayvan sevkiyatlarına ve kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İl Müdürümüze ziyaret sırasında İl Müdür Yardımcısı Dr. Ferit Yıldız ile Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yasin Aydın da eşlik etti.
İl Müdürümüz Necattin Gönç, 6-9 Haziran tarihleri arasında idrak edilecek Kurban Bayramı sürecinde hayvan hareketliliğinin artacağını belirterek, bu süreçte hayvan hastalıklarıyla mücadelede aksama yaşanmaması için tüm üretici ve vatandaşların gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.
Kurbanlık hayvan seçiminde büyükbaşların en az iki, küçükbaşların ise en az bir yaşını doldurmuş olması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürümüz Necattin Gönç, hayvanların küpeli olması ve büyükbaşlar için pasaport, küçükbaşlar için nakil belgesi taşımasının zorunlu olduğunu ifade etti. İl dışından gelen hayvanlar için veteriner sağlık raporunun da bulunmasının şart olduğunu belirtti.
İl Müdürümüz Gönç; zayıf, gebe, yeni doğum yapmış ya da hasta hayvanların kurban edilmemesi gerektiğini, burun akıntısı ve ishal gibi belirtiler gösteren hayvanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Ayrıca sürdürülebilir hayvancılık adına damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların değil, mümkün olduğunca erkek hayvanların tercih edilmesinin önemine işaret ederek,vatandaşların kurbanlık hayvan bilgilerini kolayca sorgulayabilmesi için Bakanlığımız tarafından geliştirilen “Tarım Cebimde" mobil uygulamasının aktif olarak kullanılabildiğini belirterek bu sayede hayvanların tür, ırk, yaş ve cinsiyet gibi bilgilerine erişilebildiğini ifade etti.
Kurban kesim işlemlerinin yalnızca İl müdürlüğü izni bulunan mezbahalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği kesim alanlarında yapılması gerektiğini vurgulayan Gönç; cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapılmaması gerektiğini, kesim sonrası atıkların çevre ve halk sağlığına zarar vermemesi adına uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.
Bayramı süresince il genelinde 16 veteriner hekimin sahada görev yapacağını belirterek vatandaşlara teknik ve hijyenik açıdan destek sağlanacağını bildirdi. Şu ana kadar İstanbul, Bursa ve Mersin başta olmak üzere çeşitli illere 30 bin hayvanın sevkiyatının gerçekleştiğini ve bu sayının bayrama kadar 50 bine ulaşmasının beklendiğini aktardı. İl genelinde 3 bin büyükbaş ve 8 bin küçükbaş hayvanın kurban edilmesi öngörülüyor.
İl Müdürümüz Necattin Gönç, son olarak Muş'un hayvancılıkta önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, il genelinde 242 bin büyükbaş ve yaklaşık 1 milyon 160 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu, yapılan sevkiyatlar ve satışlarla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar TL'lik katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.