TIBBİ SÜLÜK AVCILIĞI/TOPLAYICILIĞINDA KOTA VE ÜRETİM PLANLAMASININ UYGULANMASINA İLİŞKİN TALİMAT
(2024-2025 AV SEZONU)
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu talimat; 01 Eylül 2024 - 14 Mart 2025 tarihleri arasında tıbbi sülük avcılığı/toplayıcılığında; kota miktarının belirlenmesine, kotanın ve üretim planlamasının uygulanması ile avcılığı/toplayıcılığı yapılan tıbbi sülüklerin; nakline, takibine ve yasadışı avcılığının/toplayıcılığının önlenmesine yönelik iş ve işlemleri düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu talimat; 11/08/2024 tarihli ve 32629 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (No:2024/20) hükümleri ile 06/06/2024 tarihli ve 14356639 sayılı Bakan Oluruyla yürürlüğe giren Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu'nun 24/04/2024 tarihli ve 2024/2 Numaralı Su Ürünleri Üretiminin Planlanması Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım ve kısaltmalar
MADDE 3- (1) Bu talimatta geçen;
a) Av sezonu: 1 Eylül 2024 - 14 Mart 2025 tarihleri arasını,
b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
c) Bakanlık il/ilçe müdürlüğü: Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerini,
ç) Bakanlık kontrol görevlisi: 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 33 üncü maddesi gereğince su ürünlerinin koruma ve kontrolüyle görevlendirilen personeli,
d) Genel Müdürlük: Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü,
e) SUBİS: Su Ürünleri Bilgi Sistemini,
f) Tıbbi sülük : Hirudo verbana ve Hirudo medicinalis sülük türlerini,
g) 6/1 Numaralı Tebliğ: 11/08/2024 tarihli ve 32629 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliği (Tebliğ No: 2024/20),
ifade eder.
Kota miktarı ve kullanım usulleri
MADDE 4- (1) Kurul kararına istinaden, 2024 - 2025 av sezonunda toplam 2.500 (ikibinbeşyüz) kilogram tıbbi sülüğün avcılığı/toplayıcılığına izin verilecektir. Kota miktarına 14 Mart 2025 tarihinden önce ulaşılması durumunda tıbbi sülüğün avcılığı/toplayıcılığı Bakanlıkça ilan edilerek sona erer. Kurul kararı doğrultusunda, kota miktarının azaltılmasında ve artırılmasında Genel Müdürlük yetkilidir.
(2) Kota kapsamında sülük avcılığı/ toplayıcılığı, gerçek kişiler için su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip olanlar tarafından yapılır. Ruhsat tezkeresinde tür bilgisi olarak sülüğün yer alması zorunludur.
(3) Sülük istihsal eden kişilerin, istihsal ettikleri sülükler için 6/1 Numaralı Tebliğ'in Ek-5'inde yer alan “Özel Ürün Menşe Belgesi"ni düzenlemesi, düzenledikleri Menşe Belgelerini istihsalin yapıldığı yerdeki Bakanlık il/ilçe müdürlüğüne ibraz ederek Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)'ne kayıt ettirmesi zorunludur. Kayıt işlemi öncesi Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince ürünlerin kontrolü sağlanmalıdır. Kotanın takibi SUBİS'e kaydedilen Özel Ürün Menşe Belgesi üzerinden yapılacaktır.
(4) Sülük istihsal edecek kişilerin, faaliyetlerine başlamadan en az 24 saat öncesinde (hafta sonu ya da resmi tatillerde faaliyette bulunulacaksa son mesai günü baz alınır.) faaliyette bulunacakları alanlarda bulunan Bakanlık il/ilçe müdürlüklerine Ek-1'de yer alan dilekçe ile bildirim yapmaları zorunludur.
(5)- Ek-2'de gösterilen Hirudo verbana ve Hirudo medicinalis haricindeki diğer sülük türlerinin avcılığı ve toplayıcılığı yasaktır.
İzleme ve nakil
MADDE 5- (1) 6/1 Numaralı Tebliğ'in Ek-5'inde yer alan “Özel Ürün Menşe Belgesi" ne naklin yapılacağı işletmenin adres ve unvanı eksiksiz yazılmalıdır.
(2) SUBİS'te Özel Ürün Menşe Belgesi bulunmayan sülüklerin nakli ve satışı yasaktır.
Kontrol ve denetim
MADDE 6- (1) Kota kapsamında tıbbi sülük avcılığı/toplayıcılığının 6/1 Numaralı Tebliğ ile bu talimat kapsamındaki düzenlemelere uygunluğunun kontrol ve denetiminin yapılması zorunludur. Kontrol ve denetim işlemi öncelikle Bakanlık kontrol görevlilerince gerçekleştirilecektir. Gerekli görüldüğü durumlarda kontrol ve denetim işlemi 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 33 üncü maddesinde yetkilendirilenlerle koordineli olarak yapılacaktır.
(2) Kontrol ve denetim faaliyetleri sırasında tespit edilen aykırılıklar ile yasak, sınırlama ve yükümlülüklere aykırı hareket edenlere, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun İçtima hükümleri dikkate alınarak yaptırım uygulanmasına karar verilir.
Yetki
MADDE 7- (1) Bakanlık, stokların korunması ve avcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile tıbbi sülük avcılığı/toplayıcılığına; alan, avlanabilecek miktar, zaman ve nakliyesiyle ilgili yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirebilir.
(2) Uygulamada karşılaşılan durumların çözüme kavuşturulmasında ve sonuçlandırılmasında Genel Müdürlük yetkilidir.
EK-1
……………………….. İL/İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNE
İliniz/İlçeniz sınırları içerisinde, …/…/202.. - …/…/202.. tarihleri arasında ekte yer alan ruhsat tezkeresi sahipleri ile birlikte sülük avcılığı/toplayıcılığı faaliyetinde bulunmak istiyorum.
Gereğini arz ederim. …/…/2024
Adı Soyadı
İmza
TC No:
Adres:
Cep Tel:
Sülük Avcılığı/Toplayıcılığı Yapılacak Mevki:
Özel Ürün Menşe Belgesinin SUBİS'e Kaydı İçin Gelinecek Tarih ve Saat:
İstihsalde Bulunacak Kişiler: