T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TAKE Projesi Kapsamında %75 Hibeli Kuru Fasulye ve Nohut Tohumu Dağıtımı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 17.04.2024

İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından Kurak Tarım Arazilerinde Sertifikalı Nohut Plantasyonunun Yaygınlaştırılması ve Sertifikalı Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projeleri kapsamında Nohut ve Kuru Fasulye Tohumu dağıtımı yapıldı.

Düzenlenen dağıtım programına Muş İl Valisi Avni ÇAKIR, Vali Yardımcısı Tahir Yılmaz, Bulanık Kaymakamı  Oğuzhan Ocak, Varto Kaymakamı Musa Ayyıldız İl Müdürümüz Mehmet Gün, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür , İl Müdür Yardımcılarımız Eşref Süne ve Dr. Ferit Yıldız, Şube Müdürleri, Bakanlığımızın Bağlı ve İlgili Kuruluş Müdürleri, İlimizin Oda ve Birlik Başkanları Teknik Personel ve çiftçiler katıldı.

 

İl Müdürümüz Mehmet Gün; İlimizde ekilmemiş bir karış toprak kalmaması için çalıştıklarını söyleyerek ilimizde nohut, fasulye havzaları gibi ürün bazında uzmanlaşmış üretim bölgelerinin oluşturulması hedeflenmektedir, çiftçilere düşük maliyetli ve yüksek verimli tohumlar sağlanarak, üretim maliyetleri düşürülecek. Bu sayede çiftçiler daha fazla kar elde edebilir.

İlimizde Bitkisel üretim içerisinde ekim alanı ve üretim yönünden büyük bir paya sahip olan tahılların yanında, yemeklik tane baklagiller de ilimizin ekolojik özelliklerine en iyi uyum gösteren bitkiler arasındadır. Tarımsal üretimin yapılmış olduğu alanlarda yaklaşık 1.840.241 dekar alan  (%63,8) ile tahıllar birinci sırada bulunurken,  45.498 dekar alanda üretimi gerçekleştirilen (% 1,6) yemeklik tane baklagiller ise beşinci sırada yer almaktadır. İlimizde yemeklik tane baklagil üretimi yapılan bu alanın % 58,9'unu Kuru Fasulye, % 37,5'îni Nohut ve  % 0,77'sinde mercimek ekilmektedir. Yemeklik tane baklagiller ekim alanımız 2004 yılında 43.770 dekar iken 2017 yılında üretim alanımız 24.634 dekar alana kadar gerilemiş ve 2020 yılından sonra, özellikle TAKEP (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirme Projesi) projesinin devreye girmesiyle yemeklik baklagiller ekim alanlarında artışlar gözlenmiş ve 2023 yılında toplam ekim alanımız 45.498 dekara ulaşılmıştır.

TAKE Projesi kapsamında dağıtılan tohumların ve 2024 yılı üretim sezonunun tüm üreticilerimize bereketli olmasını temenni ediyorum'' dedi.

Törenin ardından üretimi gerçekleştirecek olan çiftçilere tohum dağıtımı yapıldı.