T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE ÇİFTÇİLERE %75 HİBELİ YEMLİK TRİTİKALE - MACAR FİĞ KARIŞIMI TOHUM DESTEĞİ SAĞLANDI

Yayın Tarihi : 6.12.2023

​        "Karışım Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi" kapsamında Muş Valiliği ve İl Özel İdaresi desteğiyle Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz konferans salonunda çiftçilerimize %75 hibeli yemlik Tritikale ve Macar Fiğ tohum dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen törene İlimiz Valisi Avni Çakır, Muş Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mehmet Gün, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Müdür Yardımcımız Eşref Süne, Şube Müdürleri, Bağlı Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Oda ve Birlik başkanları, Kurum Personeli ve Üreticilerimiz katıldı.

 İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

 Muş Valisi Avni Çakır, yaptığı konuşmada, Muş'un geleceğinin tarım ve hayvancılıkta olduğunu söyledi.

 Kentte tarım yapmak istediğini söyleyen herkesin yanında olduklarını belirten Çakır, "Önümüzde ki yılın planlamasını yaparken Muş çiftçisine çok daha fazla destek olmak istedik. Buradaki bütçe rakamlarımızı da artırdık. İnşallah ilerde çok daha farklı projelerde benzer işler yapacağız. Muş Ovası, Türkiye'nin en verimli ovalarından bir tanesidir. Devletimizin bölgede sürdürdüğü yatırımların hayata geçmesiyle daha iyi bir Muş Ovası ile karşılaşacağız. Barajlarımız bitti. Sulama kanallarımızın ihalesi gerçekleşti."

Çakır, "Muş çiftçisinin ürettiği ürünler de artık sadece Türkiye'de değil Avrupa pazarında söz sahibi olacak. Çiftçi eğitimlerimizde hem ulusal hem de uluslararası proje destekleriyle bu farkındalığı çok daha yükseklere çıkartacağız. Daha çok tarım alanını tohumla buluşturacağız." dedi.

Yapılan törende konuşan İl Müdürümüz Mehmet Gün "Büyükbaş hayvanların beslenmesinde kaba yemin çok önemli olduğunu aktaran Gün, "Muş 357 bin hektar mera alanına sahiptir. Bu meralarımız zayıf ve orta sınıftadır. Kaba yem konusunda da en başta yonca gelmektedir. Hayvancılıkta kalitenin artırılmasında ve kaba yem ihtiyacının karşılanmasında alternatif ürünlere ihtiyacı vardır. Bu konuda da macar fiğ, bölgemiz ve ilimiz için önemlidir. Macar fiğ hem kuraklığa hem de soğuk havaya dayanıklı bir yem bitkisidir. Bunun yanında da protein miktarının yüksek olmasından dolayı kaba yem ihtiyacında önemli yer tutmaktadır. Şu anda 2 bin 800 kilogram macar fiğ ve 2 bin 400 kilogram da tritikale tohumunun 20 çiftçimize dağıtımı yapılacaktır." dedi

Konuşmaların ardından çiftçilere Macar Fiğ ve Tritikale tohum dağıtımı yapılarak program sona erdi.