T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE KURU FASULYE ÜRETİCİLERİNE EĞİTİM VERİLDİ

Yayın Tarihi : 3.05.2023

İl müdürlüğümüzce hazırlanan “kuru fasulye yetiştiriciliği projesi" kapsamında kuru fasulye üreticilerine; modern kuru fasulye yetiştiriciliği, bitki sağlığı, kuru fasulye üretim alanlarında hastalık ve zararlıları ile mücadele metotları konularında Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Yılmaz Karabıçak ve Selçuk Yılmaz tarafından eğitim verildi.

İl Müdürlüğümüz konferans salonunda gerçekleştirilen eğitim programına: İl Müdürümüz Mehmet Gün, İl Müdür Yardımcımız Eşref Süne, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Teknik Personelinden Ziraat Yüksek Mühendisleri Zeliha Yılmaz ve Mehmet Emin Ertaş, Bitlis Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sedat Özgül, Bingöl Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Veysel Kıtay, İlçe ve Şube Müdürlerimiz, Teknik Personel ile Üreticilerimiz katıldı.

Eğitim programının açış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Mehmet Gün, Türkiye'de kuru fasulye üretimi, kuru baklagiller içerisinde nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırada bulunuyor. Tüik 2022 yılı verilerine göre Türkiye'nin her bölgesinden 73 ilde kuru fasulye üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu üretimin yüzde 21'i Niğde, yüzde 17'si Nevşehir, yüzde 13'ü Bitlis ve yüzde 12'si Konya illeri tarafından gerçekleştirilmiştir. Doğu Anadolu bölgesinde en büyük üretim alanı ve üretim miktarına sahip il olan Bitlis toplam 112.290 dekar alanda yaklaşık olarak 35.085 ton kuru fasulye üretimiyle ülke sıralamasının 3. Basamağında yer almaktadır. İlimiz ise toplam 19.052 dekarlık alanda ekimini yapmış olduğu kuru fasulye üretiminden yaklaşık olarak 3.863 ton ürün elde etmiştir. Toplam ekim alanı ve üretim miktarı bakımından ülkede 9. Sırada olan ilimiz ülke üretiminin yaklaşık olarak yüzde 1,43'lük kuru fasulye ihtiyacını karşılamaktadır. İfadelerini kullandı.

Gün konuşmasının devamında, ülkemizde kuru fasulye üretimi artırılabilir ve bu mümkündür. Bu kapsamda makinalı hasadın yolları aranmalı, bunun için makinalı hasada uygun çeşit geliştirilmelidir. Muş İli olarak 2023 üretim sezonunda daha fazla alanda üretim yaparak daha fazla ürün elde etmek için bakanlığımız bitkisel üretim genel müdürlüğüne  bitkisel üretimin geliştirilmesi projesi ve tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projeleri kapsamında sunmuş olduğumuz toplam 660.000 TL bütçeli kuru fasulye üretimini artırma projesi ve toplam 950.000 TL bütçeli kuru fasulye yetiştiriciliğini geliştirmek için tarım makinaları alımı projesi uygun görülmüştür. Bu kapsamda toplam 16 ton doruk çeşidi kuru fasulye tohumu, 2 adet pnömatik kuru fasulye ekim mibzeri, 1 adet sıra arası çapa makinesi ve 1 adet kuru fasulye hasat makinesi alınmıştır. Alımı gerçekleştirilen 16 ton tohum toplam 1.600 dekar alanda ekimi yapılmak üzere 59 çiftçimize dağıtılmıştır.   Projeden faydalanan bütün üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim.

Gün daha sonra, eğitim süresince başarılı, verimli sunumları ve olumlu katkılarından dolayı programa katılan eğitmenlere teşekkür ederek, plaket ve belgelerini takdim etti. Son olarak da, eğitim programına katılan personelimize ve üreticilerimize katılım belgelerini il müdürümüz Mehmet Gün, İl Müdür Yardımcımız Eşref Süne, Şube ve İlçe Müdürlerimiz tarafından takdim edildi.

Toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla tören sona erdi.