T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

OKULLARDA GIDA GÜVENİLİRLİĞİ, GIDA KAYIPLARI VE İSRAFI ANLATILDI

Yayın Tarihi : 31.5.2022

                2011-2012 Eğitimi Öğretim döneminden bu yana, en hassas tüketici grubu olan öğrencilere gıda arzında bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul kantinlerine ve yemekhanelerine yılda en az 2 kez denetim yapılmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız 2018-2023 Stratejik Planı'nda yer alan. "Okullarda gıda güvenirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek" hedefi doğrultusunda 2018 yılından bu yana okullarda eğitimler düzenlenmektedir.

Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü olarak Merkez Namık Kemal YİBO'da "Gıda Güvenirliği, Gıda Kayıpları ve İsraf Konulu" eğitim Gıda ve Yem Şube Müdürümüz Haluk Aydınoğlu ve Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisleri tarafından 5'inci sınıf öğrencilerinden 80 öğrencinin katılımıyla sunum eşliğinde gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen eğitimde öğrencilere; güvenilir gıda, genel hijyen, gıda hijyeni, mikroplar ve bulaşma yolları, gıda zehirlenmesi, belirtileri ve dikkat edilmesi gereken hususlar, gıdalarda oluşabilecek riskler, bu risklerin bulaşma şekilleri ve önleme tedbirleri, gıdaları saklama koşulları, alışverişte, okul kantin ve yemekhanelerinde beslenme çantalarında dikkat edilmesi gereken hususlar, temizlik nedir, nasıl yapılır, ellerimizi ne zaman ve nasıl yıkamalıyız, Alo 174 Gıda Hattı, israf nedir, nasıl oluşur, israfı önlemek için alınacak tedbirler konularında sunum yapıldı.

Tüketici olan öğrencilerin de birer denetleyici olduğunu ve en iyi denetçinin bilinçli olan tüketici olduğu ifade edilerek, öğrencilerin sordukları sorulara cevap verilmesinin ardından eğitim sona erdi.