T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KANTİN ÇALIŞANLARINA HİJYEN EĞİTİMİ VERİLDİ

Yayın Tarihi : 16.05.2022

            İl Müdürlüğümüz tarafından Okul kantin ve yemekhanelerinde çalışan personele özel hijyen şartları, gıda güvenilirliğine ve kontrolüne ilişkin hijyen eğitimi verildi.

Bakanlığımız koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığıyla birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesindeki gıda işletmelerinin resmi kontrolünde genel hijyen kurallarına uygun olarak  'Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği' çerçevesinde kantinde çalışan personellere yönelik 14 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen eğitime İl Müdür Yardımcımız Dr. Ferit Yıldız, Gıda ve Yem Şube Müdürümüz Haluk Aydınoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Uzmanı Mümin Yaşar Bozkurt ve Dr. Derya Geçim, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Biyoloji Öğretmeni Özlem Pürlü, İl Müdürlüğümüz Gıda Kontrol Görevlileri ve Kantin çalışanları katıldı.

Toplantıda kantin işletmelerine gıda maddelerinin ilgili mevzuata uygunluğu, gıdaların muhafazası ve satışı konusunda uyulması gereken kurallar hakkında bilgi veren İl Müdür Yardımcımız Dr. Ferit Yıldız; "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı koşullarda satışa sunulan gıdalara ulaşabilmeleri için kantin denetimlerine önem veriyoruz, son tüketim tarihi geçen açıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen ürünleri satmamaları hususunda kantincilerimizi özen göstermeleri konusunda bilgilendiriyoruz. Ayrıca teneffüslerdeki sürelerin kısa olması, kantinlerde uzun kuyruklar oluşması sebebiyle çocukların aldıkları ürünlerin son kullanma tarihlerine ve hangi koşullarda alındığına dikkat edemeyeceğinden kantincilerin ürün kontrollerini düzenli ve dikkatli bir şekilde yapmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yıldız, konuşmasının devamında; "İlimiz Merkezinde 78 adet İşletme Kayıt Belgeli Kantin bulunmakta olup bunların 67' si İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların kantinleridir ayrıca İlçelerimizle birlikte tapamda 106 adet İşletme Kayıt Belgeli Kantin bulunmaktadır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak İl ve İlçelerimizde yılda en az 2 defa Kantin denetimleri yapılmaktadır. 2021 yılında İl Merkezi ve İlçelerimizde toplam 290 Kantin işletmesi denetim yapılmıştır. 2022 yılında ise bugüne kadar 71 Kantin işletmesinde denetim gerçekleştirilmiş olup denetimlerimiz tüm hızıyla devam etmektedir." Dedi.  

Daha sonra eğitim,  Gıda ve Yem Şube Müdürümüz Haluk Aydınoğlu'nun konu ile ilgili yapmış olduğu sunum ile devam edip 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında İşletme Kayıt /Onay Belgesi almayanlara ve Bakanlık tarafından belirlenen hijyen esaslarına aykırı satış yapan ve izlenebilirliği sağlayamayan işletmelere idari para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.

Sunum şeklinde devam eden eğitim; Halk Sağlığı Hizmetleri Uzmanı Mümin Yaşar Bozkurt ve Dr. Derya Geçim ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Biyoloji Öğretmeni Özlem Pürlü, tarafından; okul kantin ve yemekhanelerinde çalışan personele 'Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği' kapsamında hammaddenin kabulünden öğrencilere sunulmasına kadar geçen aşamalarda uyulması gereken kurallar. Gıda işletmelerine ait özel hijyen gereklilikleri, personel hijyeni, işletme hijyeni, gıda maddelerinin depolama ve muhafazası, gıdaların hazırlanması ve işlenmesi, kantin çalışanlarının uyması gereken hijyen kuralları, gıdalarda bulunması muhtemel tehlikeler, gıdanın bozulması ve bozulma sebepleri, gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmeler ile okul gıdası konularında sunum eşliğinde kapsamlı bilgilendirmeler yapıldı.

Sunum sonunda kantin işletmecileri sektör ile ilgili sıkıntılarını dile getirdi, bunların çözümü konusunda karşılıklı olarak fikir paylaşımı yapıldı.

Eğitim, İl Müdür Yardımcımız Dr. Ferit Yıldız'ın, Güvenilir Gıda Zincirinin devamlılığını sağlamak amacıyla işletme çalışanlarına eğitim verilmesinin ve tüketiciye sağlıklı ve hijyenik gıda sunulmasının işyeri yetkilisinin görev ve sorumlulukları arasında olduğunu belirtmesiyle sonlandı.