T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ramazan Nedeniyle Gıda Denetimleri Sıklaştırıldı

Yayın Tarihi : 4.04.2022

                 Muş'ta ramazan ayı öncesi, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla gıda üretim, gıda satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik denetimlere hız verildi. Özellikle fırın, pastane ve unlu mamuller üretimi yapan iş yerlerinin denetimlerine öncelik verilerek tüm gıda işletmelerinde denetimler arttırıldı.

 Tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için ilimizde faaliyet gösteren, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten, satan işyerleri ile toplu tüketim yerlerinin resmi kontrol ve denetimleri 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun verdiği yetkiyle resmi kontrol görevlilerimizce yürütülmektedir.

4 Nisan 2022 tarihinde ramazan nedeniyle ilimizde fırın, kasap ve marketleri denetleyen İl Müdürümüz Mehmet Gün; toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yüksek seviyede tutulması için birincil gerekliliklerden biri olan gıda denetimi ile tarladan sofraya, çiftlikten çatala gıda güvenilirliği kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, yem ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasını sağlamaktır. İfadelerini kullandı.

Gün konuşmasının devamında; Soğuk zincirin korunması gereken ürünlerde işletmelerin soğuk zinciri koruyup korumadıkları sıcaklık ölçerle anında tespit edilmekte ve sonuçlara göre gerekli işlemler yapılmaktadır.   Ayrıca "Ramazan Paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satışının yapıldığı işyerlerine yönelik denetimlerde paket içeriğinde bulunan gıdaların son tüketim tarihi ve etiket bilgileri kontrol edilmektedir. Ayrıca Gıda hareketliliğinin arttığı Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunları ALO GIDA 174 hattını arayarak bildirmeleri, denetimlerin etkinliğini artıracaktır "dedi.

 Daha sonra İl Müdürümüz Mehmet Gün yapılan denetim sonunda hijyen kurallarına uyarak sağlıklı ürünleri vatandaşa sunan işletme sahiplerine teşekkür etti.