T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KENT EKONOMİSİNE 1 MİLYAR TL KATKI

Yayın Tarihi : 13.08.2021

                Muş Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mehmet Aydın, ovada ekimi yapılan ürünlerle ilgili yaptığı açıklamada buğday ve arpa hasadından elde edilen ürünlerin gayri safi milli hasılatının 1 milyar TL civarında olduğunu söyledi

Tarım ve hayvancılık alanında önemli rol oynayan Muş Ovası, gerek devletin sağladığı destek gerekse de çiftçilerin katkıları ile yaşanan kuraklıktan az etkilendi. Buğday ve arpa ekiminde önceki yıllara oranla fazla düşüşün yaşanmaması çiftçilerin yüzünü güldürdü. Yem ve saman fiyatlarındaki artışla çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği silajlık mısır ekimi ise hayvan üreticiliği alanında büyük rol oynadı. Kaba yem üretiminin en olanaklı çeşidi olan silajlık mısır, çiftçilerin gözdesi haline geldi.

İl Müdürümüz Mehmet Aydın, Türkiye'nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovasında yetiştirilen ürünler hakkında açıklamalarda bulundu. Aydın, Muş ovasında yetiştirilen buğday ve arpanın yanı sıra karpuz yetiştiriciliğinin önemli rol oynadığını kaydetti. Öte yandan devletin sağladığı tohumluk destek ile çiftçilerin kuraklığa rağmen üretimini gerçekleştirdiğini belirten Aydın, çiftçilere dağıtılan bin 560 ton tohumluk buğdayı 78 bin dönüm alana ekim yapıldığını söyledi.

Bu yıl yağışların olmamasıyla yaşanan kuraklığa rağmen çiftçilerin güzel bir verim elde ettiklerini dile getiren  Aydın; "Muş Ovamız bilindiği üzere daha çok bitkisel üretim hayvansal üretimiyle öne çıkmaktadır. Bu kapsamda buğday ekimlerinin alanın arttırıldığından dolayı kuraklığa rağmen veriminde geçen yıla oranla çok kayıp yaşanmadı. Bakanlığımız tarafından uygulanan yüzde 25 çiftçi katkılı yüzde 75 devlet katkılı yazlık buğday projesi vardı. Bakanlığımız tarafından desteklenen proje kapsamında bin 560 ton tohumluk buğdayı çiftçilerimize dağıttık. 78 bin dönüm alana sadece dağıtılan tohumluk buğday ekimi yapıldı. Geçen yıl 280 bin ton buğday elde edilirken bu yıl kuraklığa rağmen 250 bin ton buğday elde edildi. Bunun yanı sıra 250 bin dönüm civarında da arpa ekimi yapıldı. Arpa ile buğday ekimlerinin sonucunda meydana gelen gayri, safi milli hasılat yaklaşık olarak 1 milyar TL civarında oldu. Dolayısıyla uzun süre yağmur yağışının yaşanmadığı ilimizde yapılan ekimlerden güzel verim alındı."

KARPUZ ÜRETİMİNDEN 100 MİLYON GELİR ELDE EDİLECEK

Muş Ovasında yetiştirilen karpuzlarda çiftçilere 100 milyon TL katkı sağlanacağını dile getiren Aydın; "Bunun yanı sıra çiftçilerimizin karpuz ekimleri de var. Muş Ovasında yetiştirilen karpuzların ayrı bir değeri var. Çünkü bizim karpuzumuz son turfandadır. Adana'nın bittikten sonra Diyarbakır karpuzları çıkıyor. Daha sonra Elazığ'ın karpuzları, bölgede en son çıkan bizim Muş Ovasında yetiştirilen karpuzlardır. Bu yıl ekimi yapılan 20 bin dönüm civarındaki karpuzlardan yaklaşık 100 bin ton ürün bekleniyor. Muş ovasında üreticilik yapan çiftçilerimizin cebine yaklaşık 100 milyon TL sadece karpuz üretiminden girecek" dedi.

"20 BİN DÖNÜM SİLAJLIK MISIRDAN 100 BİN TON BİR ÜRÜN BEKLİYORUZ"

Hayvan yetiştiricileri için önemli olan kaba yem üretimindeki silajlık mısır ekiminden 100 bin ton ürün beklendiğini vurgulayan Aydın açıklamasının devamında; "Memleketimiz hayvancılık bölgesi, bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı olarak çayır ve meralar yeterli olmadığı için çiftçilerimiz yoğun bir şekilde silajlık mısıra yöneldiler. Çiftçilerimizin bu silajlık mısıra yönelmesi bakanlığımız ve valiliğimizin de büyük katkısı var. Çünkü biz silajlık mısıra hem destek veriyoruz hem de geçmiş yıllarda biz dağıttığımız bedava tohumlardan dolayı çiftçilerimiz silajlık mısıra alıştılar. Bu yıl 20 bin dönüm silajlık mısırdan 100 bin ton bir ürün bekliyoruz. Elde edilen ürünlerde ise çiftçilere 50 milyon civarında katkı sağlanacak. Silajlık mısırın ekiminde en büyük katkısı, hayvancılık meydana gelecek olan et ve süt artışıdır. Silajlık mısır süt hayvancılığında önemli rol oynamaktadır. Bu konuda önemsediğimiz konulardan biridir" şeklinde konuştu.

AYDIN, SİLAJLIK MISIRIN FAYDALARINA DEĞİNDİ

Müdür Aydın, silajlık mısırın çiftçilere önemli katkısının olduğunu dile getirerek, faydaları hakkında bilgileri şöyle anlattı; "Silajın sağladığı yararlar, kurutma problemi olan yerler için uygundur. Yeşil yem bulmanın zor olduğu kış aylarında hayvanların sulu yem ihtiyacını karşılar. Yemlerin fermantasyon yoluyla saklanması besin maddelerindeki kaybı önler. Fermantasyon sonucu yemlerin taze yumuşak yapısının korunması, güzel kokuya sahip olması dolayısıyla hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Silaj yapıldığın şişme gibi bazı beslenme bozuklukları ortadan kaldırılmış olur. Fermantasyon sonucu tohumların çimlenme özelliği kaybolduğu için yabancı ot yayılımını da önlenir. Silaj uygulamaları ile birim alanda yem muhafaza edilmektedir. 1 ton kuru ot için 14 metreküp yer gerekli iken aynı miktarda otun silolanması 1.5 metreküplük hacim yeterli olmaktadır. Silaj diğer yemlere göre daha lezzetli sulu ve besleyicidir" ifadelerini kullandı.