T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MUŞ'TA SÜRÜ YÖNETİM ELEMANI KURSU AÇILDI

Yayın Tarihi : 13.03.2020

          İlimizde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması, çobanlığın daha cazip hale getirilmesi amacıyla başlatılan sürü yönetimi elemanı kursu Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün,  Halk Eğitim Müdürlüğü ve Muş Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortak çalışması ile  açıldı.

Bu kapsamda; 09.03.2020 tarihinde Muş ili Merkez İlçeye bağlı Karameşe köyünden 28 kursiyerin katılımıyla Sürü Yönetimi kursu başlatılmış olup, kursiyerlere işletmelerde iş sağlığı güvenliği, sürüyü idare etme, sürü sağlığı, barınak kurma, damızlık hayvan seçimi, küçükbaş hayvanlarda bakım beslenme, bulaşıcı hastalıklara karşı alınması gereken tedbirler ve sağım hijyeni konularında İl Müdürlüğümüz Teknik Personellerinden, Ziraat Mühendisi (Zooteknist) Abdulhak Aydoğdu ve Veteriner Hekim Yahya Kayak tarafından hafta içi program dahilinde 3 hafta boyunca 104 saatlik eğitim verilecektir.

İlimiz küçükbaş hayvan varlığı ve mera açısından önemli potansiyele sahip olduğunu dile getiren İl Müdürümüz Mehmet Aydın, kursu tamamlayan yetiştiricilerin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde detaylı bilgilere sahip olacaklarını ifade etti.

Kursiyerlerin sürü yöneticisi elemanı olarak işletmelerde istihdam edilmesine yönelik bakanlığımızın desteklerinin olduğunu açıklayan Aydın: "Bu sertifikaya sahip olan en az 100 adet ve üzeri küçükbaş hayvana sahip işletmelerde, sürü yöneticisi 5 ay sigortalı olarak istihdam edildiği takdirde, işletmeye yıllık 5 bin lira destek ödemesi yapılacaktır.

Sürü yönetimi elemanı yetiştirmenin önemine de vurgu yapan Aydın: "Çobanlığı cazibeli bir meslek haline getirmek ve bu sayede kırsal alanda yeni bir istihdam ortamı oluşturmak öncelikli hedefimizdir. Bunun yanında meralarımızın bilinçli kullanılması ve korunmasına doğrudan katkı sağlamak,  hayvanları gelişi güzel meralarda otlatılmaması, bitki gelişimi için kritik periyotlarda otlatma yapılması meraları zayıf bırakmaktadır. bu sorunun önüne geçmek için meralarda bulunan bitkilerin gelişimine zaman tanımak ve doğal tohumlamanın oluşabilmesi amacıyla münavebe ile dinlendirilerek otlatılması, küçükbaş hayvanlardan elde edilen verimi artırmak ve ülke ekonomisine sağladığı katkıyı arzu edilen düzeye ulaştırmak, bakım ve besleme standardını yükselterek küçükbaş hayvan refahını sağlamak, Ülkemizde küçükbaş hayvan varlığını artırmak ve teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni üretim metotlarının uygulanmasını temin etmek amaçlarımız arasındadır. Hayvancılığımızı geliştirmek ve çobanlarımıza katkı sağlamak için sürü yönetimi kursları talepler doğrultusunda devam edilecektir"dedi.