T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ, KÖYLERDE ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 3.03.2020

                    Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz 2020 yılı İl Yayım Programı kapsamında çiftçi toplantıları devam ediyor. Kış mevsimi boyunca köylerde periyodik zamanlarda verilen çeşitli eğitimlerle, çiftçilerin her konuda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz Teknik Personellerince hazırlanan program çerçevesinde eğitim ve bilgilendirme toplantıları İlimiz Merkez İlçeye bağlı Taşoluk, Tabanlı, Şenova, Muratgören, Körpeağaç, Çatbaşı, Kumluca, Yohcalıöz, Bozbulut, Kıyık, Nadaslık ve Üç dere köylerinde gerçekleştirildi. Diğer köylerde eğitimler devam etmektedir.

Kış dönemi programı kapsamında köylerde gerçekleştirilen çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantılarında katılımcılara: "5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu; bitki koruma ürünlerinin önerilmesi, uygulanması ve kayıt hakkında yönetmelik" kapsamında, bitki sağlığı ile ilgili genel zararlılar ( tarla faresi, kör fare, çekirge, süne mücadelesi), entegre mücadele ve ilimiz tarım alanlarında yoğun olarak görülen hastalıklar ve mücadele yöntemleri, meyve ağaçlarının bakımı, çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) ile bölgede yapılan tarım faaliyetlerini ilgilendiren tarımsal desteklemelerin yanı sıra toprak yapısı, toprak analizi, gübre kullanımı ve faydaları, ürüne özel uygulanabilecek sıvı-katı gübre çeşitleri, bitkisel üretimde verimlilik ve kalitenin arttırılması, mera alanlarının kullanımı ve yem bitkileri konularında eğitim verilmektedir.

Toplantılarda özellikle şeker pancarı yetiştiriciliğinin önemine değinen Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik Personelleri; Üreticilere şeker pancarı ekiminin artırılması için neler yapılabileceği, hastalık ve zararlı mücadele, özelikle şeker pancarı üretim alanlarında verimi artırmak adına münavebenin önemine ve ekimden hasada kadar olan süreçte dikkat edilecek noktalara değinildi. Ayrıca İl Müdürlüğümüzün Muş Şeker Fabrikası Müdürlüğü ile yapmış olduğu toplantılar sonucunda üretim yapılacak köylerde hastalık ve zararlılara karşı kullanılacak ilaçların karşılanması için fabrikanın bir çalışma içinde olduğu anlatıldı.   

Önümüzdeki haftalarda ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sivil Toplum Teşkilatlarımızın müşterek olarak sertifika eğitim programlarımız da başlayacaktır.

Düzenlenen toplantılarda, görsel ve basılı eğitim materyalleri kullanılarak eğitimler güçlendirilmektedir. Toplantılarda İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan çeşitli kitapçık, broşür, liflet dağıtımları gerçekleştirilmektedir.

Program dahilinde ve ayrıca talepler doğrultusunda İl ve İlçelerimizde çiftçi toplantıları yıl boyu devam edecektir.