T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM SEKTÖRÜNÜN PAYDAŞLARI TARIM ŞURASI ÖNCESİNDE BİR ARAYA GELDİ

Yayın Tarihi : 31.07.2019

                         Tarım ve Orman sektöründe ülkemizin yeni yol haritasının belirleneceği 3. Tarım Şura'sı hazırlıkları kapsamında Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce "Muş Sektör Buluşma Toplantısı" gerçekleştirildi.

30.07. 2019 tarihinde Muş Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; İlimiz Vali Yardımcısı Mehmet Kocabey, İl Müdürümüz Mehmet Aydın, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Müdür Yardımcılarımız, Şube ve İlçe Müdürlerimiz ile Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı ve ilgili kuruluşlardan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü, Muş Devlet Su İşleri Müdürü (DSİ), Muş Orman İşletme Müdürü, Doğa Kuruma ve Milli Parklar Şube Müdürü, Meteoroloji Müdürü, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şube Müdürü, Muş Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü, Ziraat Odaları, Üretici ve Yetiştirici Birlik Temsilcileri, Kooperatifler ve Sektör Paydaşları katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İlimiz Vali Yardımcısı Mehmet Kocabey, Dünya'da milyonlarca insanın açlık ve yoksulluk içinde olduğunu, gıda kullanımına daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kocabey: "küresel ısınmanın neden olduğu kuraklık, yağışların azalması ve su kaynaklarının yanlış yönetimi kullanımı tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Artık modern çağın gereklerine uygun alet ve makinalar kullanılarak suyu, toprağı, gübreyi ve tohumu israf etmeden birim alandan maksimum ürün alabilecek şekilde faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tarım insanlığın ilk çağından itibaren önemli. Çünkü insanın hayatını devam ettirebilmesi için gıdaya ihtiyacı var. Dünya değişti ama gıdaya olan talep, ilgi azalmadı, azalmayacak ta.   Onun için bizim gibi ülkelerin ürettiği ürünler, çok daha kıymetli çok daha değerli olacak.  Gıda insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır, gıdaya ulaşım ise bir insanlık hakkıdır gıdaya ulaşmanın yegâne yolu da tarım ve hayvancılıktır. İfadelerini kullandı.

İl Müdürümüz Mehmet Aydın ise yaptığı konuşmada: "Bugün burada siz çok değerli sektör paydaşları ve oluşturduğumuz çalışma grupları ile İlimizin ve ülkemiz tarımına ışık tutacak kararlar almayı, ilimizin tarım ve hayvancılık konusundaki mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri, geleceğe yönelik hedef ve stratejilerini değerlendirmeyi umuyor ve bunları rapor ederek Bakanlığımıza sunmayı arzu ediyoruz. Bugünkü sektör buluşmamızda gıda, tarım ve hayvancılıktan, orman ve mera yönetimine, toprak, su kaynakları ve tabiat muhafazası ile biyoçeşitliliğin korunmasına kadar tüm konular çalışma masalarımızın konuları arasında yer alacaktır. Tüm bu duygu ve düşünceler içerisinde toplantımızın İlimiz ve Ülkemiz tarım sektörü için hayırlı olmasını, çalışmalarımıza yeni bir anlayış getirmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarken sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum" dedi.

Daha sonra İl Müdür Yardımcımız Dr. Ferit Yıldız tarafından Bakanlığımızca belirlenen 22 konu bazında sunum gerçekleştirildi. Sunumda İlimizin Tarım ve Hayvancılık konusundaki Mevcut Durumu, Güçlü ve Zayıf Yönleri, Geleceğe Yönelik Hedef ve Stratejileri 22 ayrı konu bazında değerlendirildi. Tarım camiasının konularla ilgili değerlendirmeleri de eklenerek sonuç raporu oluşturuldu birkaç gün içerisinde sonuç raporunun Bakanlığımıza sunulacağı belirtildi.