T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Varto İlçemizde "En İyi Peynir Yarışması" Düzenlendi

Yayın Tarihi : 18.10.2024

​             Alpaslan II Barajı işletmesi tarafından, Varto İlçemizde en iyi peynir yarışması düzenlendi.  Çiftçilerimizin yaptığı peynirler jürinin beğenisine sunuldu. Yarışmada dereceye giren çiftçilerimiz ödüllendirildi.

Varto İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü spor salonunda düzenlenen ve 23 çiftçinin katıldığı yarışmaya Energo-Pro adına İşletme Müdürü Şenol Özmen, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mehmet Gün,  İl Müdür Yardımcısı Eşref Süne, Muş Damızlık koyun Keçi Birliği Başkanı Nimet Salkım, Kurum Personeli ve üreticilerimiz katıldı.

Hayvansal ürünlerin yer aldığı sergide, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürü Haluk Aydınoğlu, Veteriner Hekim Elem Nilay Yıldız ve Gıda Mühendisi Pınar Güler'den oluşan bir jüri tarafından ürünler değerlendirildi.

 İl Müdürümüz Mehmet Gün burada yaptığı konuşmada "İlimiz hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık kapasitesi açısından önemli bir kapasiteye sahiptir. 2023 yılı itibarıyla İlimizde toplam 390 bin ton süt üretimi gerçekleştirilmektedir. İlimiz süt ürünleri işleme kapasitesi bakımından gelişmiştir yıllık 250 tonmuş eski kaşar peyniri üretimi gerçekleştirmektedir. İlimizde 8 adet süt işte işleme tesisi mevcut olup bunlardan 6 tanesi Muş eski kaşar peyniri ve Muş tulum peyniri üretimi yapmaktadır. 2 adet süt işletme tesisi ise Taze kaşar peyniri ve köy tipi inek peyniri üretimi yapmaktadır.

İki tane büyük barajımız var. Bunun yanında göletlerimiz vardır. Özellikle Hamurpet göllerimizle ilgili çalışmalarımız var. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan için de iyi bir yere sahibiz. Bir milyon elli baş küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Bunun yanında katma değeri yüksek olan ürünler de bizim için çok önemlidir. Özellikle Alparslan-2 Barajı işletmesi yapıldıktan sonra çevresinde bulunan köylerimizin hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmesi için kadın çiftçilerimizin katılımıyla bu tür projeler yapılmaktadır. Bu projelerden biri de hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütlerimiz için peynir çeşitleri üreterek kamuoyuna göstermek ve katma değerle değerlendirmek için bu proje gerçekleştirildi. Yarışmacıların hangi kalitede ürün ürettiklerini bu yarışmada değerlendirmekteyiz" dedi.​

Gün Konuşmasının devamında; ilimizde üretilen Muş eski kaşar peyniri ve Muş tulum peyniri ülkemiz metropollerine özellikle İstanbul'a götürülerek 6 ay kadar soğuk hava depolarına olgunlaştırmakta ve daha sonra son tüketiciye arz edilmektedir. Ülkemizde üretilen Muş tulum peyniri ise %100 koyun sütünden yapılmakta olup tamamen doğal yollardan elde edilmektedir. Herhangi bir gıda takviyesi yapılmamaktadır. İlimiz adına 2020 yılında Muş eski kaşar peyniri coğrafi işaret almak için Türk patent endüstrisine başvuruda bulunduk. Bu yıl içinde Muş kaşar peyniri Türk patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Sonraki süreçte hedefimiz elimizde uzun yıllardan beri üretimi yapılan ve en önemli bir değer oluşturan Muş eski kaşar peynirini önce ülkemizde ve sonra da tüm dünyada tanıtmaktadır" şeklinde konuştu.

Daha sonra Jüri tarafından peynirlerin tadı, tekstürü, kokusu ve görünüşü için verilen puanların yanı sıra peynirlerin laboratuvar analiz sonuçları dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda; Yarışmada birinciye 150 bin TL, ikinciye 125 bin TL ve üçüncüye de 100 bin TL para ödülleri İl Müdürümüz Mehmet Gün, Energo-Pro ÇSY Grubu adına Sürdürülebilirlik Müdürü Kartal Tanyeli ve Bakım Müdürü Harun Bekdemir, İl Müdür yardımcımız Eşref Süne ve Muş Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Nimet Salkım tarafından verildi.

​